Testosteroni – T8 suuri opas testosteronin maailmaan

Mitä testosteroni on?

Sekä miehillä että naisilla on testosteronia kehossaan. Miehillä hormoni tuotetaan kiveksissä, kun taas naisilla testosteronia tuotetaan munasarjoissa, mutta paljon vähemmässä määrin.

Testosteroni liittyy usein sukupuoliviettiin, ja sillä on tärkeä rooli siittiöiden tuotannossa. Useat tutkimukset osoittavat, että se vaikuttaa luu- ja lihasmassaan ja sekä siihen, miten miehet varastoivat rasvaa kehoonsa. Testosteronitasot voivat vaikuttaa myös miehen mielialaan.

Testosteroni on lisäksi keskeinen punasolujen tuotannossa, joiden tehtävänä on kuljettaa happea kaikkiin soluihin.

Mikä tehtävä testosteronilla on?

Tämä hormoni on tärkein sukupuolihormoni miehillä, ja se on tärkeää:

 • Peniksen kehitykselle
 • Madaltamaan ääntä murrosiässä
 • Parran kasvulle
 • Lihaksille
 • Luuston kasvulle ja vahvistamiselle
 • Sukupuolivietille (libido)
 • Siittiöiden tuotannolle

Miesten ikääntyessä testosteronitasot laskevat. 20-vuotias mies tuottaa keskimäärin 60% enemmän testosteronia kuin 50-vuotias mies!

Keskimääräinen testosteronitaso miehillä eri ikäryhmissä

Tämä voi vaikuttaa monien miesten elämänlaatuun, ja useat miehet eivät tunne olevansa tuossa iässä omimmillaan.

Myös kivesten tai lisämunuaisen aivokuoren vauriot voivat aiheuttaa testosteronitasojen laskua jo nuorena. Samaa voivat tehdä myös huono ruokavalio tai liikunnan puute.

Entä testosteronin puute?

Useat miehet huomaavat elämänsä aikana, että heidän energiansa ja elinvoimansa vähenevät. 30 ikävuoden jälkeen testosteronin luonnollinen tuotanto alkaa laskea, ja sillä voi olla monia seurauksia. Testosteronin puute on hyvin yleinen häiriö, varsinkin mitä vanhemmaksi tulet. Tähän on keskitytty paljon mediassa ja siksi voi olla tärkeää tietää, mitkä voivat olla testosteronin puutteen oireita.

Seuraavia oireita saattaa ilmaantua:

 • Vähän energiaa ja/tai motivaatiota
 • Alentunut libido     
 • Potenssiongelmat     
 • Uniongelmat
 • Rasvan kertyminen kehoon
 • Karvoituksen menetys
 • Gynekomastia tai rintojen kehittyminen
 • Mielialamuutokset ja ärtyisyys

Missä testosteronia tuotetaan?

Testosteronia tuotetaan pääasiassa kiveksissä, mutta lisämunuaisen aivokuoressa on myös jonkin verran tuotantoa. Testosteronin tuotanto tapahtuu ”leydig-soluissa”.

Leydigin solut ovat hormonia tuottavia soluja kiveksissä. Luteinisoiva hormoni (LH) stimuloi testosteronin tuotantoa ja erittymistä soluista.

Testosteroni puolestaan on vastuussa LH: n tuotannon estämisestä. Toisin sanoen – testosteronin tuottamisen jälkeen LH: ta ei tuoteta.

Kivesten vaurioituminen voi johtaa testosteronin tuotannon vähenemiseen.

Mikä vaikutus testosteronilla on?

Hormonilla on keskeinen rooli sukupuolielinten kehityksessä murrosiässä.

Testosteroni estää luteinisoivan hormonin (LH) varhaisessa iässä, mutta kun murrosikä iskee, näiden kahden ja useiden muiden hormonien vuorovaikutus alkaa. Siksi on erittäin tärkeää, että tämä tasapaino säilyy koko elämän ajan, jotta voit tuntea itsesi virkeäksi ja hyvinvoivaksi.

Eturauhassolujen pinnalta löytyy androgeenireseptorit. Nämä vastaanottavat signaaleja miesten sukupuolihormonista.

Androgeenireseptorit ovat välttämättömiä syvemmän äänialueen, lisääntyneen lihasmassan, parrankasvun, häpykarvojen ja peniksen sekä eturauhasen ja siittiöiden kehittymiselle. Aikuisilla miehillä ne ovat myös tärkeitä seksuaalisen halun ja kyvyn ylläpitämiseksi.

Kuinka paljon testosteronia on normaalia?

Noin 35-vuotias mies tuottaa 200-1200 nanogrammaa testosteronia desilitraa kohti.

Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja vaihtelee useiden eri tekijöiden, kuten ruokavalion ja stressin, perusteella. Esimerkiksi tuotanto kasvaa liikunnan jälkeen, koska keho kompensoi energian menetystä.

Jos sinulla on vain 50-80% optimaalisesta testosteronin tuotannosta, voi olla fiksua ryhtyä toimenpiteisiin, kuten liikunnan lisäämiseen tai ruokavalion muuttamiseen, testosteronin lisäämiseksi.

Keskustele lääkärisi kanssa testataksesi testosteronitasosi.

Milloin testosteronitaso laskee?

Tämä on hyvin yksilöllistä, mutta useimmat ihmiset kokevat korkeimman testosteronitasonsa 20-vuotiaana.

Tämä pidetään kohtuullisen vakaana 35 vuoden ikään saakka, jolloin monien testosteronitaso alkaa hitaasti laskea.

Iän lisäksi muilla tekijöillä, kuten liikunnalla ja kivesten vaurioilla, on myös merkitystä tasoille.

Monet miehet kokevat eräänlaista keski-iän kriisiä 50-vuotiaana. Tämä voi aiheuttaa elämän kipinän katoamisen ja energiatasojen laskun. Tämän estämiseksi saatat haluta lisätä liikuntaa tai vaihtaa ruokavalioon, joka sisältää runsaasti sinkkiä, magnesiumia ja muita vaikuttavia aineita, jotka edistävät testosteronin tuotantoa.

Miten lisätä testosteronia?

Ensinnäkin on tärkeää käyttää ja varmistaa terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Ruokavalion tulisi sisältää paljon sinkkiä, magnesiumia ja B6-vitamiinia. Sinkki pitää yllä normaalia testosteronitasoa veressä ja antaa sinulle normaalin lisääntymiskyvyn ja hedelmällisyyden, kun taas B6-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä. Magnesium tarjoaa normaalin lihasten toiminnan.

Mitkä elintarvikkeet sisältävät testosteronia?

Sinun tulisi yrittää noudattaa monipuolista ruokavaliota, joka sisältää paljon sinkkiä, magnesiumia ja B-vitamiinia. Esimerkkejä tällaisista elintarvikkeista ovat:

 • Kaakao
 • Tumma suklaa
 • Salaatti
 • Pinaatti
 • Saksanpähkinät
 • Mantelit
 • Avokado
 • Banaani
 • Täysjyväriisi
 • Peruna

Kaikki nämä elintarvikkeet voivat auttaa lisäämään testosteronin tuotantoa. Jotkut lisäravinteet voivat myös auttaa lisäämään testosteronitasoja elimistössä.

Onko testosteroni laillista?

Markkinoilla on erilaisia lisäravinteita, jotka lisäävät testosteronin tuotantoa. Näitä kutsutaan usein testosteronin tehostajiksi ja testosteronibuustereiksi. Jotkut näistä on luokiteltu kielletyiksi valmisteiksi, ja jotkut on lueteltu myös antidopingluettelossa, kuten dehydroepiandrosterone (DHEA).

On sallittua syödä ravintolisiä, jotka voivat edistää ja ylläpitää testosteronin tuotantoa, kunhan tuote sisältää ainesosia, joita ei ole luokiteltu kielletyksi lääkeaineeksi tai huumeeksi, ja joita ei ole lueteltu dopingluettelossa.

Kuka voi saada testosteronia?

Jos alat huomata oireita, jotka voisivat viitata alhaiseen testosteronitasoon, ota yhteyttä lääkäriisi. Silloin voit tarvittaessa saada testosteronihoitoa reseptillä. Eturauhassyövästä kärsivillä miehillä ei pitäisi olla käytössä testosteronilisää.

On myös testejä, joita voit tehdä itse, esimerkiksi online-kyselylomakkeet antavat viitteitä siitä, onko sinulla alhainen taso. Siinä tapauksessa voi olla hyvä otattaa verikoe lääkärillesi tarkistaaksesi, onko sinulla todellakin alhainen testosteronitaso.

Jos sinulla on alhainen taso, lääkäri voi ohjata sinut urologille.

ADAM (Androgeenipuutos ikääntyneillä miehillä) on yksinkertainen kymmenen kysymyksen testi, joka antaa sinulle osviittaa siitä, onko sinulla testosteronin puutos. Tee testi tästä.

Haluatko normaalin testosteronitason?

Tämän artikkelin on kirjoittanut tiimi tuotteen T8 takana, joka yksi Pohjoismaiden suosituimmista miesten ravintolisistä. T8 sisältää sinkkiä, B6-vitamiinia ja magnesiumia, jotka edistävät normaalia testosteronipitoisuutta veressä.

Haluatko sinäkin kokeilla tuotetta? Tee kuten tuhannet muut miehet Suomessa sekä muissa Pohjoismaissa ja tilaa helposti alla olevasta lomakkeesta.

Kokeile T8 60 päivää

50% alennuksella nyt vain 17,25€

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.

Ei etukäteismaksua

Ei ostovelvoitteita

14 päivän peruutusoikeus

Ilmainen toimitus